SEMINAR BIJAK MERANCANG WANG 2.0

BELAJAR KEWANGAN SECARA KOMPREHENSIF

#SeminarBMW 2.0

Program SeminarBMW 2.0

Tarikh : 18 May 2024 (Sabtu)
Masa : 8.00 pagi – 2.00 petang
Tempat : Dewan TTL2, UniKL BMI, Gombak 

Alamat: Universiti Kuala Lumpur British Malaysian Institute
Batu 8, Jln Sungai Pusu, 53100, Selangor
Location : Google Map

Bagaimana Mengurus Duit Dengan Bijak. Pelajari ilmu urus wang menghadapi zaman gawat sebelum malapetaka yg lebih teruk.  Ketahui teknik merancang kewangan daripada perancang kewangan bertauliah Islamic Financial Planner (IFP), Sdra Afyan Mat Rawi.

AFYAN MAT RAWI, IFP

Perunding Kanan INFAQ Consultancy Sdn Bhd​

Kalau anda sedang menghadapi masalah kewangan, hutang bertambah, tak tahu nak urus duit…

‘Strategi ini’ boleh jadi game-changer untuk anda.

Dengan ‘strategi ini’, anda akan mula melihat perubahan.

Kawan-kawan terkejut. Mereka kagum dengan apa yang berlaku. Bahkan ada yang terkesima.

Anda kini sudah keluar dari belenggu kesusahan dan mula menikmati…

Saya pasti anda impikan ini,

Cash flow yang stabil, hidup bebas dari hutang, tidak mudah tertipu dengan skim sontot

Apa yang akan saya beritahu anda ini adalah satu strategi pengurusan kewangan yang terbukti berkesan.

Ini bukan teori. Bahkan sudah diamalkan oleh ramai anak murid saya.

Walaupun anda tidak ada asas dalam kewangan. Atau anda tidak pernah belajar apa-apa pun tentang kewangan sebelum ini TIDAK ADA MASALAH.

Menarik?

Lebih menarik, ilmu yang bakal anda miliki ini boleh dperturunkan kepada anak-anak dan keluarga anda.

Ilmu ini bukan ilmu biasa-biasa. Bukan ilmu teori. Bukan ilmu sembang kencang.

Ilmu ini adalah ilmu praktikal.
Hasil daripada pengalaman saya selama 20 tahun sebagai penasihat kewangan bertauliah.

Ilmu ini akan tunjukkan CARA YANG BETUL MENGURUSKAN DUIT ANDA.

Pasti anda tertanya-tanya, strategi apa yang saya maksudkan ini. Strategi pengurusan kewangan ini dikenali sebagai 7 Modul INFAQ

Apabila anda sedar dan tahu cara urus duit,
anda tidak akan mudah terikut-ikut dengan trend semasa.

Orang main saham,
anda nak main saham…

Orang buka kafe,
anda nak buka kafe…

Orang join MLM,
anda nak join MLM…

Anda juga tahu bagaimana melindungi harta anda (wealth protection).
Ilmu ini adalah ilmu yang orang kita sering pandang remeh. Tak ambil peduli. Sedangkan ilmu inilah yang akan menyelamatkan keluarga anda nanti.

Senang cerita, #SeminarBMW 2.0 akan membantu anda:

Membuat perancangan dan menguruskan kewangan mengikut strategi yang betul.

Membuat pilihan yang tepat sebelum mengambil mana-mana produk kewangan seperti unit trust, takaful.

Menjadi ‘kebal’ daripada terpengaruh dengan ajakan macam-macam skim cepat kaya yang merugikan. Sebagaimana yang pernah disaksikan di:

Apabila kerajaan umumkan inisiatif bantuan pengeluaran KWSP selama 12 bulan, moratorium automatik selama 6 bulan, penangguhan bayaran takaful 3 bulan, tempoh PKP dilanjutkan sebulan serta segala macam pakej rangsangan ekonomi yang “no one will be left behind”, hati kecil saya melihat ia sebagai mesej amaran untuk kita semua bagi menghadapi situasi sukar yang lebih panjang.

Hai, Nama Saya Afyan Mat Rawi.

Dari tadika hingga ke menara gading, kita diajar oleh mak ayah untuk belajar rajin-rajin, masuk universiti dan kemudian dapatkan kerja yang baik. Tapi kita tak pernah diajar bagaimana untuk menguruskan wang dengan berhemah dan menguntungkan.

Malah, sekolah dan universiti pun tak pernah ajar subjek yang amat penting dalam kehidupan ini iaitu subjek bijak menguruskan wang. Patutnya sekolah mengajar asas-asas pengurusan wang, penjimatan, penyimpanan, hutang, pelaburan dan zakat. Pengetahuan dalam ilmu tersebut akan menjadi asas yang kukuh untuk membentuk habit pengurusan wang bagi mengelakkan pelbagai kesilapan yang boleh membawa kepada kesusahan dan kesempitan kehidupan disebabkan oleh masalah kewangan.

Buktinya, lihatlah betapa ramai yang terpaksa bergantung kepada bantuan kerajaan apabila kerajaan mengistiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ramai yang tersepit apabila tidak dapat bekerja sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Menurut pandangan pakar pengurusan kewangan, seseorang itu perlu sekurang-kurangnya 6 bulan simpanan gaji, andaikata berlaku keadaan yang menyebabkan aliran masuk wang tunai terputus.

Belum 7 hari PKP dilaksanakan, ramai orang sudah bimbang kelangsungan hidup terutamanya dikalangan B40. Malah, golongan M40 yang sepatutnya mempunyai pendapatan yang selesa, turut terkesan.

Dimanakah kedudukan kewangan anda sekarang?

Bagaimana hendak memastikan keadaan kewangan yang anda sedang lalui sekarang, tidak akan berulang lagi pada 5, 10 atau 20 tahun akan datang?

Testimoni peserta SeminarBMW

Ramai orang mempunyai komitmen lebih 80% dari gaji bulanan!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia.

Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tulisan-tulisan saya pernah tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Majalah Labur, Prospek Hartanah Malaysia, The Vocket, Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian, Berita Harian, Malaysia Dateline, The Merdeka Times, Mingguan Wanita dan lain-lain.

Malah saya juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Magnet Diri”, dan “Assalamualaikum”, “Maqasid Syariah” di TV Al-Hijrah, “Wanita Hari Ini”, “Syariah Meja Bulat” “Borak Kopitiam” di TV3, Bernama Radio dan Kool FM TV

Pengalaman saya mengendalikan program-program kewangan kepada kakitangan awam, majoriti mereka memiliki komitmen hutang melebihi 50% daripada gaji bulanan.

Malah ada juga yang saya jumpa sehingga 70% ke 80% daripada gaji bulanan. Ia adalah satu tahap yang sangat merbahaya.

Kakitangan kerajaan adalah golongan yang mudah untuk mendapatkan fasiliti hutang daripada bank.

Tunjuk slip gaji 3 bulan dengan surat pengesahan jawatan, bank akan senyum lebar. Lagi senyum kalau buat potongan melalui ANGKASA.

Selain hutang kenderaan dan hutang rumah, majoriti pasti akan ada hutang personal loan, dengan pelbagai tujuan. Yang paling popular hutang untuk kahwin. Ada juga sebab-sebab lain seperti tutup hutang kad kredit, renovate rumah, deposit rumah, join kutu, join MLM, pelaburan, malah tak kurang yang buat hutang sebab terpedaya dengan skim sontot.

Kadang ada yang sampai 3, 4 personal loan. Ada juga yang buat personal dengan asbab “dah tengok kawan-kawan buat personal loan, jadi saya pun apply. Kalau tak apply rasa janggal pula”.

Ada juga yang setiap kali ada kenaikan, akan buat personal loan. Contoh, naik gaji RM50, akan buat personal loan yang ansuran bulanan RM50 sebulan.

Itu contoh-contoh ekstrem yang saya biasa terima.

Untuk lebih ekstrem, mereka tak ada pun simpanan kecemasan. Sebab itu lah saya membangunkan sebuah modul yang dapat membantu individu yang menguruskan wang dengan lebih bijak supaya tidak tersontot dan tersakiti dikemudian hari. 

Oleh hal demikian…

Masuk gaji, duit terus hilang. Tak tahu pergi mana.

Duit masuk hari ini. Buka akaun bank. Senyum memanjang.

Selang beberapa hari bila semak bank, duit sudah hilang!

  • Bayar kereta…
  • Bayar rumah…
  • Bayar bil elektrik…
  • Bayar bil telefon…
  • Bayar sekolah anak-anak…

Hairan kenapalah gaji tak pernah cukup
Saving tak ada lansung.

Duit kecemasan?
Memang sah tak ada.

Betullah kajian kata hampir 80% orang Malaysia tidak ada wang kecemasan.

Kenyataan yang pahit untuk ditelan.
Tapi itulah kebenarannya.

Kenapa jadi begini…

Puncanya tidak ada ilmu merancang kewangan dengan betul.

Kita tahu cara nak cari duit.
Tapi tak tahu cara urus duit.

Ibarat tahu cara nak beli pen.
Tapi tak tahu cara nak guna pen.

Akhirnya pen itu terbuang begitu saja.

Dalam BMW Live ini saya akan buka kunci ilmu urus duit.
Bagaimana merancang pengurusan kewangan dengan betul.

Supaya anda boleh capai matlamat kewangan yang anda idam-idamkan.

Memperkenalkan Seminar Bijak Merancang Wang 2.0!!

Bagaimana #SeminarBMW 2.0 Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Mengubah mindset dan menambah ilmu kewangan: Langkah pertama ke arah kehidupan yang lebih baik. Untuk tahu lebih mendalam sila daftar sekarang.

Jika anda sedang melalui fasa-fasa berikut, #SeminarBMW 2.0 ini untuk anda!

Duit selalu tak cukup

Nak baiki masalah kewangan, duit selalu tak cukup. Gaji memang selalu tak cukup. Selalunya apabila dapat gaji, ia akan habis untuk bayar hutang. Tengah bulan dan hujung bulan selalu pokai dan terpaksa berhutang.

Hutang banyak

Rasa terbeban dengan hutang piutang keliling pinggang. Rasa macam best dapat beli kereta mahal, buat personal loan dan sebagainya tapi rasa tertekan untuk bayar ansuran bulan-bulan.

Tiada ilmu kewangan

Tak berdisiplin dalam menyimpan. Kalau buat simpanan pun selalunya tak mampu nak konsisten. Lepas beberapa bulan, akan keluarkan. Konon-konon simpan, tapi keluarkan balik. Kalau berlaku kecemasan, tak mampu nak sediakan sediakan RM1,000.

Kuat berbelanja

Mudah sangat terpengaruh dengan promosi jualan murah. Suka berbelanja sampai tak ingat dunia setiap kali dapat gaji. Tapi kemudian tengah bulan akan menyesal dan hujung bulan terasa masa begitu perlahan untuk sampai ke bulan baru.

Keliru dengan produk kewangan

Keliru dengan produk-produk kewangan yang ada di pasaran seperti takaful, unit trust.

Tidak faham tentang perlindungan

Tak tahu nak kira berapa banyak coverage yang diperlukan dan berapa banyak caruman yang sepatutnya. Keliru degan penerangan ejen tentang takaful, medical card yang ada macam-macam versi penerangan.

Tak pandai nak melabur

Nak melabur tapi tak tahu nak buat macamana. Serik dengan pengalaman kerugian beribu-ribu RM sebab pernah kena scam dengan skim cepat kaya.

Jadi, berapa kena bayar untuk #SeminarBMW 2.0 ni?

Anda perlu bayar RM149 sekiranya daftar seorang tetapi sekiranya mendaftar 3 orang kami berikan RM99 (RM99x3) beserta free gift yang bernilai RM167

Harga Early Bird RM99!!

bermula 22.3 hingga 4.4.2024

Harga RM149 x Seorang

Harga RM129 x 2 orang

Harga RM99 x 3 orang

Tapi kami ada BERITA BAIK untuk anda. Anda tak perlu membayar harga RM149, hanya Scan Qr Code di bawah untuk dapatkan harga Early Bird Extended.

Daftar #SeminarBMW 2.0 sekarang

Mengubah mindset dan menambah ilmu kewangan: Langkah pertama ke arah kehidupan yang lebih baik. Untuk tahu lebih mendalam sila daftar sekarang.

© www.SeminarBMW.com 2024. All Rights Reserved.